Listina z roku 1239
Stanětice
 



Dnes je neděle 12.05.2024, svátek má Pankrác
Stránky již shlédlo 1343926 lidí. Dnes 650 návštěvníků.

Galerie

Hasiči - 0.0.1929  (1 / 15)



Zpět do galerieDalšíPoslední
Mezi fotografiemi se můžete pohybovat pomocí klávesnice ← ESC →


Zvětšit fotku

Stín
KomentářUpomínka na okrskové cvičení Stanětice 2.6.1929 na dvoře čp. 8

Dne 2. června 1929 pořádal II. okrsek hasičské župy kdyňské okrskové cvičení v Staněticích. Cvičení provedl místní sbor a sice: se stříkačkou, se žebříky a ženy cvičení se stříkačkou a cvičení samaritské za spolu učinkování sanitního auta Československého Červeného kříže ze Kdyně. Za župní správu přítomni byli př. Vavroch Fr., t. č. jednatel župy a Götz J. náměstek župy a Bozděch V. okrskový dozorce. Sborů bylo zúčastněno: Chrastavice 3, Kdyně 10, Úboč 2, Radonice 14, Oprechtice 8, Hříchovice 10, Hradiště 5, Kanice 6, Zahořany 3, Samaritáni 6, Stanětice 32 a ženský sbor ze Stanětic 10.

Nejvíce lidí poznala nejstarší obyvatelka Stanětic Božena Wendlová, které v té době bylo osm let. Až na pár výjimek dokázala s přesností určit jméno a příjmení všech dotyčných. Začneme-li řadou mužů stojících před sanitkou zprava, jedná se o tyto osoby: Josef Brousek, Tomáš Kalíšek, Josef Jírovec, nepoznán, Josef Šperl, nepoznán, Jiří Dufek, Karel Pejsar, Josef Fait, František Schamberger, zbylé osoby v řadě nebyly přesně určeny.

Druhou řadou pod nimi začínáme malou holčičkou, o které se vedou dohady. Žena stojící vedle v kroji je Božena Heclová. Druhý kroj patřil Anně Jírovcové a pokračujeme - li v řadě dále, vidíme samaritánku též neurčenou. Muž stojící vedle je František Brousek, následují Václav Kalíšek a Jan Löfelmann. Další tři uniformovaní muži nejsou ze Stanětic.

V druhé samaritánce byla poznána Růžena Jírovcová, vedle ní je Anna Heclová a řadu uzavírá Anna Bláhová. Pod touto řadou žen sedí děvčata. Díváme - li se zprava, jedná se o Marii Karbanovou, Anežku Brouskovou, Martu Heclovou, Kateřinu Jírovcovou, Boženu Holubovou a Annu Karbanovou. Další děvče zůstalo nepoznáno. Poslední je Anna Hrušková. V poslední řadě sedících mužů zprava byli poznáni Josef Bláha, Ondřej Dufek, neurčen, Jiří Hecl, neurčen a Jan Štengl. Poslední je Jan Konopík.





Stanětické nej...

Kostel a socha sv. Kunhuty
Koupaliště
Dvůr
Škola
Víceúčelové zařízení
Listina z roku 1239
Prof. JUDr. Jiří Hoetzel
Jakub (Jack) Flor
Jiří Šlégl
Božena Němcová ve Staněticích
Hasičská kronika 1880 - 1961
Kronika obce 1925 - 1974

Odběr novinek | RSS | Mobilní verze | Přihlásit se | Mapa stránek

Stanětice ©